Het belang voor de werkgever om een ergonomisch adviseur in te schakelen is in hoofdzaak te beperken tot de volgende punten:
De effectiviteit van ergonomisch adviseurs op het gebied van ziekteverzuim en productiviteit is door wetenschappelijk onderzoek bewezen.
-
Zo blijkt onder andere dat lang ziekteverzuim meer gerelateerd te is aan arbeids-omstandigheden op het werk dan aan persoonsgebonden factoren
Onderzoeksresultaten omtrent beroeps gerelateerde ziekten
Lang ziekteverzuim bleek meer gerelateerd te zijn aan arbeidsomstandigheden op het werk dan aan persoonsgebonden factoren. (Rapportage RSI; De Gezondheidsraad, 2000)
Vroegtijdige interventie is belangrijk om chroniciteit, ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid te verkomen. (Signaleringsrapport Beroepsziekten; Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, 2000)
Terugkeer naar het werk trad ongeveer tweemaal vaker op wanneer werknemers toegang hebben tot enige vorm van aangepast werk. Bovendien werd het aantal verzuimdagen gehalveerd door implementatie van aangepaste werkprogramma’s. (Rapportage RSI; De Gezondheidsraad, 2000)
Investeringen in verbeterde arbeidsomstandigheden zijn dus directe investeringen in uw bedrijf.
De huidige wet- en regelgeving maken de werkgever meer dan ooit verantwoordelijk voor het welzijn van zijn medewerkers.
Kern van het nieuwe WAO-stelsel is het bevorderen van arbeidsgeschiktheid, in plaats van het aantonen van arbeidsongeschiktheid. Werkgevers en werknemers worden meer dan ooit verantwoordelijk voor preventie, verzuimbegeleiding en werkhervatting. Voor de werkgever betekent dit dat hij voortaan twee jaar het loon van een zieke werknemer doorbetaald.
Daarbij komt dat de werkgever die er niet in slaagt aannemelijk te maken dat er voldoende preventieve maatregelen zijn genomen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen, aansprakelijk zal worden gesteld en de geleden schade van de werknemer, waaronder verlies aan inkomsten, moet vergoeden.
Huidige gerelateerde wet en regelgevingen
De overheid verplicht werkgevers wettelijk verantwoordelijkheid te dragen voor de arbeidsomstandigheden van de in dienst zijnde werknemers.
In vele verschillende branches zijn convenanten opgesteld, met betrekking tot arbeidsomstandigheden, om deze wettelijke verplichting kracht bij te zetten.
Het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen heeft in mei van vorig jaar bepaald dat een werkgever voor de activiteiten op het gebied van de bescherming tegen en de preventie van beroepsrisico een beroep moet kunnen doen op mogelijkheden binnen het bedrijf. (Consequenties arrest Europese Hof inzake Arbo-dienstverlening; Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), juli 2003)
Een werkgever is sinds begin van dit jaar ook de verplicht om een werknemer bij ziekte twee jaar door te betalen.
De werkgever die er, bij een juridische claim, niet in slaagt aannemelijk te maken dat er voldoende preventieve maatregelen zijn genomen om arbeidsongeschiktheid te voorkomen zal aansprakelijk worden gesteld en de geleden schade van de werknemer, waaronder verlies aan inkomsten, moeten vergoeden. (RSI en aansprakelijkheid; Arbo & Milieu, dossier RSI, april 2002)
Vanaf januari van dit jaar is het voor bedrijfsartsen namelijk mogelijk om werknemers rechtstreeks door te verwijzen naar de reguliere gezondheidszorg. (Nieuwsbrief Verwijsfunctie Bedrijfsarts, nummer 4; Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), november 2003)
Door het verbeteren van arbeidsomstandigheden kunnen toekomstige kosten worden voorkomen.
Het gaat dus om een investering die zichzelf dubbel en dwars terugverdient.